In productiebedrijven is het belangrijk om de kostprijs van de productie goed in de gaten te houden. Er wordt bij een voorcalculatie rekening gehouden met de inkoop van materialen, afschrijvingen, machine-uren et cetera. Een belangrijke kostenfactor hierbij is de begrote (arbeids)tijd. Het is daarbij cruciaal om te zien of een medewerker boven of onder die begroting blijft. Door uren op werkorders te registreren, houd je daarover continue toezicht. Met deze registratiegegevens in handen is snel te zien of er geen verlies wordt gemaakt op een bepaald product en je signaleert eenvoudig waar er mogelijk bijgestuurd dient te worden.
Hoe werkt het?
Om de uren op werkorders te registreren kunnen (productie)medewerkers, op een tablet of boekingsterminal, aangeven wanneer zij beginnen te werken aan het betreffende ordernummer en wanneer ze de werkzaamheden onderbreken of beëindigen. Ze kunnen geproduceerde aantallen opgeven of aangeven aan welke orders ze gelijktijdig hebben gewerkt. Zo kunnen uren verdeeld worden en dat zorgt voor een snelle, foutloze manier van orderregistratie en een efficiëntere orderverwerking.
Werkorderregistratie levert betere en meer betrouwbare cijfers voor (na)calculaties op orders. Met name voor productiebedrijven die klantspecifieke orders produceren, is het daarom een handig instrument.
De voordelen:
- Betere en meer betrouwbare cijfers voor (na)calculaties op orders
- Zo nodig bijsturen zodat je binnen de begroting blijft met de uren
- Real-time inzicht in de status van de orders
De module Werkorderregistratie van Atimo en TransQuest registreert uren op werk- of productieorders of eventueel op taken. Wij adviseren om de module te combineren met een tijdregistratieterminal die voorzien is van een barcodescanner.
Optiwa (onderdeel van Frencken Europe) maakt gebruik van onze module voor orderregistratie: “We deden eerder alles op basis van tijd. Als iemand over zijn tijd heen was, gingen wij er vanuit dat de order klaar was terwijl dit toch niet altijd zo bleek te zijn. Iedereen geeft nu door hoeveel producten er af zijn. De aantallenregistratie was een hele zware omslag binnen het bedrijf. Iedereen voelde zich behoorlijk gecontroleerd, maar praktisch gezien is daar eigenlijk nooit sprake van. Er ligt misschien alleen iets meer nadruk op, maar wanneer een klant er naar vraagt kunnen wij nu wel precies zien hoever wij zijn.”
Lees hier het volledige klantverhaal met Optiwa.