In de afgelopen 25 jaar had Atimo een uitgebreide collectie prikklokken verzameld. De collectie gaf bezoekers van ons bedrijfspand gelijk een beeld van hoe uren in het verleden werden geregistreerd. Er is na de fusie met TransQuest – nu we totaaloplossingen bieden op het gebied van urenmanagement én toegangscontrole – besloten om een nieuw onderkomen te vinden voor de klokken. Het grootste deel van de prikklokken is nu te bezichtigen in het Industrieel Museum in Zeeland!
Hoe werkt de prikklok?
De prikklok is rond 1850 ontwikkeld. Een prikklok is een mechanisch apparaat dat wordt gebruikt om na te gaan wanneer een werknemer binnen is gekomen en hoe laat hij/zij weer vertrekt. De werknemer steekt een kartonnen kaart in het apparaat, haalt de hendel over en daarmee komt er een stempel met de datum en tijd op de kaart te staan.
In de loop van de jaren zijn de klokken geëvolueerd en is er geen sprake meer van een mechanisch systeem. Zo werken ze in plaats van met klokkaarten nu voornamelijk met contactloze pasjes en worden ze in bijna alle gevallen gekoppeld met tijdregistratiesoftware.
Schenking prikklokken
De verzameling van Atimo bestond voornamelijk uit prikklokken uit de tijd van 1900 tot 1930. Dit zijn grote houten kasten met een mechaniek erin. Daarnaast zijn er ook tafelmodellen die wat later zijn ontwikkeld, waarin het mechaniek om te stempelen al elektrisch wordt geregeld.
Na de fusie met TransQuest was de collectie prikklokken te prominent aanwezig, zeker nu de oplossingen zoveel breder zijn dan tijdregistratie. Er is besloten om te kijken of er een goed onderkomen gevonden kon worden voor deze collectie.
Het grootste deel van de collectie is ondergebracht in het Industrieel Museum in Sas van Gent. In dit museum is alles te zien rondom de Zeeuwse industrie. De prikklokken speelden in de industrie een grote rol en sluiten daarmee goed aan bij de rest van hun collectie. Je kunt in het Industrieel Museum ook zien hoe een prikklok in de praktijk werkt. Het ticket van het museum is namelijk een prikkaart. Net als de arbeiders van vroeger dien je deze in de prikklok te steken om naar binnen te kunnen. Verder is er in dit karakteristieke industriële complex een wand vol met diverse prikklokken te zien (zie afbeelding) en is dit vermoedelijk de grootste collectie prikklokken in Nederland.
Naast de schenking aan het Industrieel Museum is er ook één uniek exemplaar te vinden in het Zaans uurwerkmuseum in Zaandam. Én uiteraard hebben we uit nostalgie niet alles weggedaan. Bij een bezoek aan ons bedrijfspand in Utrecht zul je nog steeds enkele prikklokken zien staan!